Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek pomarańczowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
masło 20 dkg
cukier puder 10 dkg
żółtko jajek 3 szt.
jabłka 25 dkg
pomarańcze 2 szt.
cytryna 1 szt.
cukier 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek pomarańczowy

Na stolnicy dobrze posiekać mąkę ze schłodzonym masłem, dodać cukier puder i żółtka jaj, wyrobić ciasto i odstawić do schłodzenia. Następnie rozwałkować na cienki placek w kształcie blachy. Ze skrawków ciasta uformować paski i oblepić nimi boki blachy i wstawić do upieczenia do mocno rozgrzanego piekarnika. Umyte cytrusy zetrzeć na tarce z otworami średniej wielkości. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych okach. Do owoców dodać cukier i mieszając w szerokim naczyniu gotować, aż masa stanie się szklista. Gorąca masę wylać na upieczone ciasto, szybko rozprowadzić nożem do jednakowej grubości, odstawić do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

klaklak 28.01.2012 23:09
dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak