Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe pierogi II

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser biały 3/4 kg
jajko 3 szt
mąka 150-200 gr (zależy od sera)
sól do smaku
do polania
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe pierogi II

Ser zemleć w maszynce. Do miseczki dodać ser, jajka, wsypać szczyptę soli i dodać najpierw 150 gr mąki. Wyrobić jednolite ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodać więcej mąki. Blat podsypać mąką i wyrobić ciasto ( nie może być lepiące się do dłoni, ale lekko lepkie może być). Z przygotowanego ciasta formować wałki i kroić na ukośne kawałki. Przygotowane pierogi gotować w wrzącej, solonej wodzie, aż do momentu gdy wypłyną na wierzch. Po ugotowaniu nie przelewać pierogów gorącą wodą, lecz zostawić na cedzaku, żeby nie było wody. Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką wraz z dodatkiem masła. Przed podaniem posłodzić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak