Sposób przygotowania

Ser zemleć w maszynce. Do miseczki dodać ser, jajka, wsypać szczyptę soli i dodać najpierw 150 gr mąki. Wyrobić jednolite ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodać więcej mąki. Blat podsypać mąką i wyrobić ciasto ( nie może być lepiące się do dłoni, ale lekko lepkie może być). Z przygotowanego ciasta formować wałki i kroić na ukośne kawałki. Przygotowane pierogi gotować w wrzącej, solonej wodzie, aż do momentu gdy wypłyną na wierzch. Po ugotowaniu nie przelewać pierogów gorącą wodą, lecz zostawić na cedzaku, żeby nie było wody. Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką wraz z dodatkiem masła. Przed podaniem posłodzić do smaku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !