Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rosą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1,5 szkl
margaryna 125 dag
żółtko jajek 3 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
przyprawa do sernika 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Piana:
białko 5 szt
cukier puder 1 szkl
mleko 3 szkl
olej 1/2 szkl
żółtko jajek 4 szt
budyń 1 oapkowanie-sam proszek!
cukier 1 szkl
aromat cytrynowy kilka kropelek
kisiel wiśniowy 2 łyżeczki
ser biały 1 (3 x mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rosą

Na samym początku przygotować ciasto: z podanych składników zagnieść kruche ciasto i ułożyć je w formie do pieczenia. Piec w 200 C około 12-15 minut. Przygotowane ciasto schłodzić. Teraz zabieramy się za masę serową: w mleku rozpuścić cukier, a następnie dodać do tego resztę składników. Przygotowaną masę wylać na ciasto i piec w 180 C około 50 minut. Następnie przygotować pianę, czyli białka ubić z cukrem pudrem i kisielem(proszkiem) na sztywną masę. Przygotowaną pianę wylać na ciasto i piec jeszcze około 20 minut w 150 C. Przygotowany sernik schłodzić, krople rosy powinny pojawić się po około 1 godzinie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak