Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany pomidorami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
pomidory 50 dag
cebula 1 szt
śmietana 4 łyżki
ser żólty utarty 10 dag
masło 10 dag
natka pietruszki 2 łyzki
koperek 1 łyżka
kostka rosołowa 1 szt
pieprz do smaku
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany pomidorami

Ryż ugotować na sypko w1,5 szkl wody z dodatkiem kostek rosołowych. Pomidory rozgotować we własnym sosie, przetrzeć przez sito. Drobno posiekaną cebule zrumienić na łyżce masła, wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać śmietanę, zagotować. Przyprawić do smaku. Ugotowany ryż wymieszać z połową przecieru, natką pietruszki i połową żółtego sera, Masę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożyć pozostały sos, posypać resztą sera, polać stopionym masłem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec. Przed podaniem posypać koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 16.12.2013 00:33
smaczny obiadek
IlonaAlbertos 06.01.2013 19:40
Fajne połączenie składników, takie smaczne coś z niczego.
olkaaa 19.11.2012 09:40
muszę zrobić
Motorek 01.06.2012 11:53
smaczne
ankaryba 29.05.2012 12:06
jeszcze takiego nie jadłam :-)
Monika193
Monika193 20.09.2011 19:40
pyszny obiadek, uwielbiam taki ryż
matii6 05.06.2011 22:34
coś innego. muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak