Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z szynką i pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka prasowana 50 g
małe cebulki 12 szt
sok z cytryny 2 łyżki
keczup 1/2 szklanki
olej 1/4 szklanki
sok z cytryny 1/4 szklanki
czosnek 2 ząbki
sól 1/2 łyżeczki
bakłażan 1 szt
pieczarki 12 szt
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżka
papryka czerwona 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z szynką i pieczarkami

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Zioła rozkruszamy. W miseczce starannie mieszamy składniki sosu (keczup, olej, sok z cytryny, czosnek i przyprawy). Warzywa myjemy, cebulki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne z papryki, z bakłażana odrzucamy łodyżkę, z pieczarek odcinamy trzonki, a kapelusze skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę kroimy na kwadraty o boku ok. 2cm, a bakłażan na centymetrowe plastry.Szynkę tniemy na grube plastry, a następnie na kwadraty o boku 2 cm. Nadziewamy na szpadki na przemian cebulkę, pieczarki, kawałki szynki, papryki i bakłażana. Szaszłyki smarujemy sosem i układamy na kratce grillowej. Pieczemy smarując od czasu do czasu sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak