Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt.
cukier 2,5 szklanki
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżki
oliwa 10 łyżek
kakao 2 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
mleko 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec

Cukier zagotować z 16 łyżkami wody. Żółtka rozetrzeć, dodać do wody z cukrem, następnie dodać oliwę i mąkę z proszkiem. Ubić pianę i wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na pół, do jednej połowy dodać kakao i każdą cześć ciasta upiec osobno (osobno jasne, osobno ciemne)Upieczone ciasta pokroić na plastry, przekładać raz jasne, raz ciemne, a w środku masa budyniowa: 3 żółtka utrzeć w niewielkim garnuszku razem z cukrem, wsypać budyń, i dalej ucierać. Mleko zagotować, żółtka z cukrem i budyniem wlewać powoli do wrzącego mleka, intensywnie mieszając tak, żeby masa była jednolita.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 12.08.2011 22:22
pyszotka
owca441 24.03.2011 19:49
pyszne to ciacho
agata1722
agata1722 10.03.2011 10:17
to musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak