Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 1 szkl.
mąka 1 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1/2 kostki
mleko 2 łyżki
jabłka 4 szt.
cukier 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
margaryna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłakami

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną piane. 4 żółtka utrzeć z 1 szklanka cukru, dodać 1,5 szklanki mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Margarynę rozpuścić i wlać do ciasta wraz z 2 łyżkami mleka. Białka dodać do ciasta i wymieszać. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tarta bułką. Obrane jabłka zetrzeć na jarzynowej tarce i ułożyć na cieście, posypać je 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami cynamonu. Piec w temp. 180 stopni- termoobieg około 30 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JUSTYNA61 25.02.2012 08:50
ciasto mojego dzieciństwa :)
Jolanta40 14.10.2011 09:12
uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak