Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
drożdże 4 dkg
mleko 120 ml
cukier 12.5 dkg
masło 12.5 dkg
sól do smaku
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
rodzynki 10 dkg
marmolada 10 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z rodzynkami

Drożdże rozrobić w czterech łyżkach letniego mleka. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól,cukier, rozrobione drożdże resztę mleka, żółtka, jajko i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać aż do pojawienia się pęcherzyków, po czym zostawić do wyrośnięcia. podrośnięte ciasto lekko rozwałkować i posmarować marmoladą,posypać rodzynkami. Zawinąć i włożyć do dużej formy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto można posmarować jajkiem i posypać delikatnie cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 07.02.2013 18:13
super
Maniek2 03.06.2012 17:38
mniam
KasiaK90 01.03.2011 01:50
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak