Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
pieczarki 50 dag
cebula 2 szt
jajko 6 szt
śmietana 150 ml
masło 2 łyżki
szczypiorek usiekany 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 1/2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane z pieczarkami

W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, wsypać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki, gotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem, włożyć ziemniaki, posypać pieprzem, wyłożyć pieczarki. Zrobić 6 wgłębień, wbić po jajku, posypać szczypiorkiem, zalać śmietaną wymieszaną z żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiec w temp 180 stopni około 15 minut. Podawać z zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 19.02.2013 17:38
Lubię takie ziemniaczki.
RenataZ-et 03.10.2011 00:23
Uwielbiam takie zapiekanki!
bami 13.02.2011 10:30
Apetyczna zapiekanka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak