Sposób przygotowania

Nadzienie:
1 puszka brzoskwiń
Budyń waniliowy:
1 budyń waniliowy w proszku taki na 500ml mleka
350 ml mleka
8 łyżek soku z brzoskwiń
Kruszonka:
75 g masła
75 g cukru brązowego
100 g mąki
1 szczypta soli
50 g płatków migdałów
Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia. Mleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać. Wszystkie składniki ciasta - oprócz soli- przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 min. Dodać sol i mieszać jeszcze 5 min na 2 biegu. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.
Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka, od zawrzenia potrzymać na ogniu jeszcze przez ok. pół minuty ciągle mieszając. Dodać 8 łyżek soku z brzoskwiń. Wymieszać i ostudzić. Ciasto położyć na środku blachy i uciskając, rozprowadzić je, by pokryło równo całe dno blachy. Na cieście rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.
Kruszonka Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać zimne masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka. Dodać płatki migdałowe.
Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu. Całość posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. - 25-30 min.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !