Sposób przygotowania

Farsz: Fasolę zalej wodą, odstaw na noc. Ugotuj w tej samej wodzie (ok. 2 godziny). Fasolę odcedź, wsyp do miski. Ucieraj, dodając suchy mak, szczyptę soli i cukier puder do smaku (masa fasolowa powinna być lekko słodka). Masę wsyp na stolnicę, lekko posól. Na środku zrób dołek, wkrusz drożdże. Posyp je łyżką cukru, wlej 2-3 łyżki letniego mleka, zamieszaj. Zaczekaj 10-15 minut. Dodaj resztę cukru, mleka, wlej oliwę, wbij 4 jajka, zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Szklanką wykrój krążki. Na środku każdego ułóż 1-2 łyżeczki farszu. Zlep, formując bułeczki. Ułóż na natłuszczonej blasze. Pozostałe jajko roztrzep, posmaruj bułki. Piecz 10-15 minut w temp. 180-190 stopni.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Muszę to wypróbować,gdyż przepis jest ciekawy
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    zupełnie cos nowego

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !