Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kremówki waniliowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
margaryna 1 kostka
cukier 1 łyżka
mleko 3/4 l
żółtko jajek 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier puder 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 szt
woda 1/3 szkl (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: kremówki waniliowe

2 szklanki mąki, margarynę, cukier i wodę, posiekać i zagnieść, podzielić ciasto na 2 części, wyłożyć nimi 2 prostokątne foremki, piec 30 minut w 170 stopniach, ostudzić. Zmiksować 1/2 szklanki mleka z żółtkami i mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, do gotującego się mleka wlewać masę, ciągle mieszając, ugotować jak budyń, przestudzić. Rozsmarować krem na jednym płacie ciasta, przykryć drugim i docisnąć, pokroić w kwadraty i oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 01.03.2011 06:18
pyszne
romanrafal
romanrafal 13.02.2011 08:54
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak