Sposób przygotowania

Jabłka pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne, zawinąć w czystą lnianą ściereczkę, związać. Włożyć jabłka do garnka, na wierchu położyć gniazda w ściereczce, skropić odrobiną wody, zagotować pod przykryciem, na sporym ogniu, zdjąć pokrywkę i dalej gotować, mieszając. Gdy owoce puszczą sok, zabrać ściereczkę, dobrze odcisnąć, masę jabłkową wymieszać. Wsypać 1 kg cukru, mieszając i gotując na małym ogniu, gdy masa zacznie odstawać od ścianek garnka, wsypać resztę cukru, gotować, aż zgęstnieje. wlać do płaskiej blachy, odstawić w chłodne miejsce, gdy masa zastygnie, pokroić w kwadraty i obtoczyć w cukrze pudrze.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Roman5

    slodkie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !