Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z dorsza i ryżu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl
cebula 1 szt
sok z cytryny 2 łyżki
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
natka pietruszki 1 łyżka
szczypiorek 1 łyzka
pieprz do smaku
masło do smażenia
sól do smaku
filet z dorsza 50 dag
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyzeczki
ser żółty 1/2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z dorsza i ryżu

Filety z dorsza pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć filety z obu stron. Przełożyć na talerz, posypać przyprawą curry, natką pietruszki, szczypiorkiem i zmieloną gałka muszkatołową. Na pozostałym maśle po pieczeniu ryby, podsmażyć posiekaną cebulę i ryż. Przyprawić do smaku i dusić przez kilka minut, wlać 3 szklanki wrzącej wody, zagotować. Ryż włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem około pół godziny w temp 180 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, przemieszać, położyć rybę, posypać żółtym serem, przykryć i zapiekać około 15 minut w temp 130 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 18.05.2013 21:24
Musi być smaczna.
olkaaa 05.10.2012 08:44
jeszcze nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak