Sposób przygotowania

Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i Octu zagnieść ciasto tak i twarde jak na pierogi. Dokładnie je wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło i pozostawić na 30 min do wypoczęcia. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić radełkiem na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć je po środku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka. Po usmażeniu ułożyć na bibule dla osączenia, przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !