Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

\"Metrowiec\"

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
oliwa 16 łyżek
woda letnia 16 łyżek
cukier 2 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 3 szkl.
kakao 3-4 łyżki
masa
mleko 3 szkl.
mąka pszenna 3 łyzki
mąka ziemniaczana 3 łyzki
cukier 1 szkl.
margaryna 1 szt
masło 1/2 kostki
Kwas cytrynowy Prymat do smaku
aromat cytrynowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: \"Metrowiec\"

Żółtka ubić z cukrem,dodać oliwę i wodę oraz pozostałe składniki ciasta.
Białka ubić na sztywno,dodać do ciasta - wymieszać i podzielić je na 2 równe części.
Do jednej części ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Przygotować dwa długie prodiże,przełożyć ciasto i piec 45 minut.
Masa:
1 szklankę mleka wymieszać z obiema mąkami a resztę mleka wlać do garnka,dodać cukier,zagotować wlać mleko z mąką i ugotować budyń.Wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć dodając po łyżce masy budyniowej.Na koniec dodać kwasek cytrynowy i aromat - wymieszać.
Upieczone ciasto wystudzić i pokroić w jednakowej wielkości kromki,
Każdą kromkę smarować masą i układać na przemian - jasną,ciemnia,jasna itd.
Ciasto udekorować wg.własnego uznania.
Metrowca kroimy zawsze na ukos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 30.10.2013 09:56
super ciasto :-)
olkaaa 29.06.2013 11:24
bardzo lubię
Rybciia 21.05.2013 08:27
ale pychotka :-)
Ada-Gaba 06.05.2013 06:52
słodkie pyszności
Łukasz15 24.03.2013 23:10
Jest przepyszny
alaaa 27.02.2013 17:34
to ciasto jeszcze mam do zrobienia,jest pyszne a ja go nie piekłam
Motorek 08.02.2013 17:02
takie smaczne ciasto a zapomniałem o nim
teresa18 13.01.2013 21:53
bardzo lubię to ciacho
caralajna 15.10.2012 11:12
fajne ciacho
Andzia1977
Andzia1977 19.07.2012 20:56
uwielbiam metrowca
anemon 26.02.2012 11:23
Smaczne i efektowne ciasto.
IZABELA29 19.12.2011 08:57
muszę kupić dwie równe foremki by go zrobić .
Justa32 25.11.2011 21:16
pyszniutkie:)
IKrakowianka 19.10.2011 22:42
bardzo dobre ciasto
MAŁY 12.09.2011 15:53
smacznie
jeta72 27.07.2011 13:11
pycha
Goya 05.04.2011 20:16
mniammmmmmmmm
barbara11561 07.03.2011 16:24
Też go piekłam,ale bardzo dawno.Jest pyszny
polly66 24.02.2011 23:09
ojoj chyba z 10 lat temu jadłam (nie do wiary)
pacpaw 15.02.2011 09:58
bogactwo smaku :o)
ben-ka 13.02.2011 17:55
Zapraszam:)
IZABELA29 13.02.2011 17:04
wpraszam się
IZABELA29 13.02.2011 17:04
wpraszam się
stokrotka 12.02.2011 23:03
oj przypominają się młode lata
ben-ka 12.02.2011 20:31
Ja mam w domu jeszcze prodiż i wykorzystuję go do niektórych ciast bo są smaczniejsze niż z piekarnika ,bardziej miękkie i wilgotne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak