Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki czosnkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 l
cukier 1 łyżeczka
drożdże 5 dag
czosnek 2 główki
mąka 50 dag
jajko 1 szt
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: bułki czosnkowe

Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, wkruszyć drożdże, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do zaczynu wsypać mąkę, wbić jajko, dodać rozdrobniony czosnek i sól, wyrobić ciasto. Z masy formować kulki, naciąć krzyż i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Układać na blaszce posypanej mąką, bułki posmarować wodą, piec 20-25 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 26.02.2011 01:25
lubie to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak