Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowa zapiekanka z bakłażanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 3 szt
cebula 1 szt
czosnek 2-3 ząbki
ser mozarella 1 szt
mąka 1/2 szkl
masło 50 gr
olej do smażenia
pieprz do smaku
sól do smaku
bazylia do smaku
makaron rurki 0,5 kg
ser żółty 100 gr
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa zapiekanka z bakłażanem

Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na przynajmniej 0,5 godziny. Później odcisnąć, obtoczyć w mące i smażyć na wolnym ogniu.
Cebulę pokroić w plastry, czosnek zgnieść i smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy cebula będzie delikatnie rumiana dodać pokrojone w kostkę pomidory i przyprawić do smaku.
Bazylię posiekać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie ( al dente ).
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wlać na spód niewielką ilość sosu pomidorowego. Na nim ułożyć pokrojony w plastry ser mozzarella. Resztę sosu wymieszać z makaronem i też wyłożyć do naczynia, a na wierzch dać bakłażany. W ten sposób wyłożyć kilka warstw, ale tak, żeby na wierzchu był bakłażan, ser mozzarella, ser żółty i małe kawałeczki masła. Całość włożyć do piekarnika na około 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 26.11.2011 13:18
smaczna
kate.500 28.09.2011 07:59
b. ciekawy przepis
Robert10 02.08.2011 21:49
smakowita zapiekanka
misia53 30.07.2011 23:37
bardzo smaczna
FAFIK 30.06.2011 22:41
Może być dobre!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak