Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winogronowe szaleństwo (deser z kaszką manną)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 szkl
woda 1/2 szkl
kasza manna 1/2 szkl
cukier do smaku
sok z cytryny 2-3 łyżki
cukier waniliowy do smaku
śmietana kremówka 1 szkl ubitej

Przepis i sposób przygotowania na: Winogronowe szaleństwo (deser z kaszką manną)

Do rondelka wlać mleko, wodę, kaszkę manną i przyprawić do smaku. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gęsto masę przytrzymać na małym ogniu, aż będzie miękka. W tym momencie należy ją zdjąć z ognia i połączyć z sokiem z cytryny. Następnie kaszkę manną należy przelać do podłużnej formy(bądź na płaski talerz, aby powstała cienka warstwa kaszy mannej). Tak przygotowaną kaszkę pozostawić do schłodzenia. Winogrona pozbawić pestek, a zimną kaszkę pokroić w zgrabne kosteczki ( najlepiej 1 cm). Do pucharków nakładać warstwami kostki kaszy mannej i winogrona. Na wierzchu udekorować ubitą śmietaną kremówką i podawać od razu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak