Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka miętowa z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta liście 1 pęczek
cukier 0,5 kg
spirytus 1/2 l
jabłka około 2-3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka miętowa z jabłkami

Jabłka przepuścić przez sokowirówkę. Otrzymany sok dosłodzić do smaku, podgrzać w garnku i gorący przelać do butelek. Pasteryzować około 10-15 minut. Później przestudzić i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie.
Liście mięty umyć, wrzucić do szklanego naczynia, zalać alkoholem i też odstawić w ciemne, chłodne miejsce na około 2 tygodnie.
Po tym czasie około 3/4 litra soku jabłkowego zagotować z 30 dag cukru i wystudzić. Miętowy alkohol przecedzić, dolać do syropu jabłkowego, wymieszać i znów przecedzić ( najlepiej przez gęstą gazę ).
Nalewkę miętową można podawać samą lub rozcieńczać z wodą mineralną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 06.07.2012 11:27
Ladny kolorek
Zoso 27.11.2011 20:41
super nalewska
Dorota59 25.11.2011 13:09
świetna-coś dla mnie
FAFIK 20.09.2011 20:13
Jabłko i mięta - lubię to połączenie
Halusia 31.05.2011 22:34
Pyszniuśkie!
Justyna Jussstiii 27.05.2011 13:57
smaczne
basia70 01.05.2011 20:52
spróbuję
Neetka90 25.04.2011 17:17
trzeba będzie spróbować ! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak