Sposób przygotowania

Z mąki, masła, szczypty soli i około 2 łyżek wody zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i włożyć do lodówki na 0,5 godziny.
Cebulę posiekać i wraz ze zgniecionym czosnkiem delikatnie podsmażyć na oleju. Grzyby wypłukać, pokroić i dorzucić do cebulki i dusić wszystko razem aż grzyby będą miękkie. Na koniec dołożyć troszkę bułki tartej, posiekanej natki pietruszki i ser żółty starty na tarce.
Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą z nich wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem tortownicę, wyłożyć nadzienie i przykryć pozostałą częścią ciasta. Wierzch ponakłówać widelcem i piec w piekarniku w temperaturze około 180 - 200 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia można wierzch ciasta posmarować roztopionym masłem lub białkiem.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Moniko fajne to jest ,tylko ciekawa jestem ile mniej-więcej piecze się takie ciasto ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    No cóż! Przyznam się szczerze, że nigdy nie piekę ciast z zegarkiem w ręku! Patrzę na kolor ciasta i nakłówam wykałaczką i w ten sposób sprawdzam, czy ciasto jest już upieczone!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    janek64

    Znakomity przepis. Jak fajnie , że można ciasto przygotować nie tylko na słodko ... prawda :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !