Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

galaretki drobiowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś kurczaka 40 dag
marchewka 2 szt
kawałek selera
sól, pieprz
pół strąka papryki
sok z cytryny
kukurydza 1 puszka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: galaretki drobiowe

Mięso pokroić na plastry, marchewki i seler obrać. Mięso i warzywa włożyć do ¾ l. zimnej wody, zagotować. Dodać ziarna pieprzu i liść laurowy, posolić i ugotować do miękkości. Wywar przecedzić. Aby wywar był klarowny należy z białka i octu ubić sztywną pianę, przełożyć do chłodnego wywaru i ponownie podgrzać. Mętny wywar zetnie się razem z białkiem i wypłynie na powierzchnię. Następnie przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Wsypać żelatynę, podgrzewać aż się rozpuści, przyprawić. Do miseczek włożyć kawałki mięsa i warzyw. Zalać wystudzoną galaretą, wstawić do lodówki, by stężała. Można udekorować pomidorem i małymi wiązkami szczypiorku. Porcje galarety układać na liściu sałaty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 17.05.2011 19:43
smaczne
berys18 24.03.2011 07:40
smakowite
berys18 24.03.2011 07:40
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak