Przepis i sposób przygotowania na: Limoncello
- Skórki włożyć do szklanego dużego słoika (3 l) i wlać litr spirytusu.
- Odstawić w ciemne miejsce na ok 30 dni
- Po 30 dniach spirytus odbarwi skórki i otrzymamy przezroczysty żółty płyn
- Skoro skórki już się wybarwiły przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy litr wody i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści
- Powstały syrop studzimy
- Usuwamy ze słoika skórki a nasz ostudzony syrop wlewamy do słoika
- Nasza nalewka nie będzie już przezroczysta. Teraz kolorem będzie przypominać cukierki kapitanki.
- Powstałą żółtą nalewkę mieszamy i odstawiamy na 24 godzimy.
- Wszystko filtrujemy i rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy.
- Przechowywać minimum tydzień przed spożyciem. Im nalewka będzie stała dłużej, tym będzie smaczniejsza