Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Limoncello

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryn (tylko skórki z cytryn) 8-10 szt
spirytusu 1 l
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Limoncello

Umyć cytryny, sparzyć je wrzątkiem. Następnie obrać cytryny, obierając tylko część żółtą skórki.
- Skórki włożyć do szklanego dużego słoika (3 l) i wlać litr spirytusu.
- Odstawić w ciemne miejsce na ok 30 dni
- Po 30 dniach spirytus odbarwi skórki i otrzymamy przezroczysty żółty płyn
- Skoro skórki już się wybarwiły przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy litr wody i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści
- Powstały syrop studzimy
- Usuwamy ze słoika skórki a nasz ostudzony syrop wlewamy do słoika
- Nasza nalewka nie będzie już przezroczysta. Teraz kolorem będzie przypominać cukierki kapitanki.
- Powstałą żółtą nalewkę mieszamy i odstawiamy na 24 godzimy.
- Wszystko filtrujemy i rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy.
- Przechowywać minimum tydzień przed spożyciem. Im nalewka będzie stała dłużej, tym będzie smaczniejsza

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak