Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w panierce z sosem cytrynowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 400 g
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej 4 łyżki
bulion warzywny 200 ml
sok z cytryny 50 ml
skórka z cytryny 1/2
śmietana 18-procentowa 100 ml
mąka pszenna 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
żółtko jajek 1
masło 1 łyżka
koperek 1 łyżeczka
pieprz
cukier
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w panierce z sosem cytrynowym

Filet posypujemy przyprawą do ryb. Maczamy w jajku, bułce i smażymy na rumiano. W rondelku rozpuszczamy masło, przesmażamy mąkę i zalewamy bulionem. Następnie dolewamy śmietanę z roztrzepanym żółtkiem. Wszystko cały czas podgrzewamy na małym ogniu uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje dodajemy sok z cytryny, cukier, sól, posiekany koperek oraz skórkę cytryny startą zecerem. Dokładnie mieszamy, wyłączamy ogień, przykrywamy i odstawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 02.08.2012 09:27
chętnie bym taką zjadła
Andysz 19.07.2012 08:48
uwielbiam ryby;)
Małgosia6 13.12.2011 22:32
ślinka cieknie
ben-ka 03.09.2011 07:26
też bym zjadła rybkę w takim wydaniu:)
Sylwia56
Sylwia56 30.08.2011 16:29
najlepsza
mirosława4 23.08.2011 21:58
super smakuje tak przyrządzona rybka
IZABELA29 20.08.2011 09:29
smaczniutko z tym sosikiem
edyta44 19.08.2011 17:47
pycha
accee 13.02.2011 23:56
Rewelacja
Monika193
Monika193 13.02.2011 20:54
ja też bardzo lubię
Katarzyna/kate1980 13.02.2011 13:39
uwielbiam takie połączenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak