Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka łazankowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron łazanki
boczek 10-15dag
szynka 15 dag
por
papryka
groszek konserwowy pół puszki
kukurydza mała puszka
koperek
pieczarki 15-20dag
ser żółty 20dag
śmietana do zup
przyprawa do zapiekanek opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka łazankowa

Makaron ugotować (3/4 opakowania) w osolonej wodzie. Wędlinę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę a pora w krążki. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle z dodatkiem vegety lub kucharka. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Koperek posiekać. Zamiast beszamelu użyłam gotowego sosu z \"Pomysł na...\" i wg. opakowania rozmieszać z wodą i śmietaną.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i kolejno układać porcjami: makaron(1/3 całości), wędlinę, krążki pora (połowę), groszek, paprykę, ser (pół startego), makaron, kukurydzę, resztę pora, pieczarki, garść koperku, makaron. Polać sosem z torebki (\"dostukać\" by rozlał się na całości), posypać serem i resztą koperku. Zapiec w 200stopniach ok 35-30min. Na upartego wyszłoby 5-6 porcji ale u nas były to 3-4;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 10.07.2011 14:12
pychota, aż jeść się chce
polly66 11.02.2011 23:45
połowa strąku czerwonej papryki w zupełności starczy ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak