Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser czekoladowy- mrożony

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada mleczna 1 i 1/4 tabliczki
śmietana kremówka 1 i 1/4 szklanki
jajko
woda 1/8 szkl
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowy- mrożony

Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Podgrzać przygotowaną masę, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie masę trzeba zdjąć z ognia i dodać do niej roztrzepane jajko. Wszystko wymieszać i ponownie wstawić na mały ogień. Gotować do momentu,aż masa zgęstnieje. Następnie przygotowaną masę trzeba schłodzić. W międzyczasie śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru. Odłożyć 1 szklankę ubitej śmietany do dekoracji, a resztę ubitej śmietany połączyć ze schłodzoną masą czekoladową. Przygotowaną masę przelać do pucharków i wstawić ją do zamrażalnika na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie deser wyjąć z zamrażalnika i ozdobić ubitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 15.04.2012 10:32
zjadła bym calutki deserek, mniamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak