Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z cebulą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
drożdże 2 dag
masło 10 dag
mleko 1/4 szkl
żółtko jajek 2 szt
białko 1 szt
cebula 2 szt
ser żółty 1/2 szkl
sól 1/3 łyżeczki
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cebulą

W naczyniu podgrzać mleko, dodać rozkruszone drożdże, mąkę, roztopione 4 dag masła, 2 żółtka i sól. Wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować małe bułeczki ułożyć je na blaszce w odstępach około 5 cm. Cebulę cienko pokroić, sparzyć wrzącą wodą, osączyć i udusić na rozgrzanym maśle. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienie, posmarować białkiem, włożyć farsz, posypać tartym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 31.05.2013 13:50
Lubię takie placuszki.
Seba 02.10.2012 14:25
smaczne
Iwona51
Iwona51 04.11.2011 15:58
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak