Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki turyńskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

liście czerwonej kapusty 8
ocet 2 łyżki
cukier 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1
Goździki całe Prymat 3
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
cebula 1
masło 8 łyżek
mielona wołowina 400 g
jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
wywar z kości lub mięsa 1/8 l
zasmażka do ciemnych sosów 2 łyżki
gęsta śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki turyńskie

Oderwać wierzchnie, zwiędłe liście kapusty, następnie odkroić kolejnych 8. Zgrubiałe nerwy odkroić nożem, żeby nie łamały sięw czasie zwjania. W garnku zagotować litr wody z octem, cukrem, liściem laurowym, goździkami i solą. Za pomocąłyżki zanurzyć w niej na kilka minut liście kapusty, następnie wyjąć. Obrać cebulę, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor w 1 łyżce masła. Mięso zmieszaćz cebulą, jajami, tartąbułką, a także z solą, pieprzem i gałkąmuszkatołową. Na każdym liściu położyć 1/8 ilości masy mięsnej, zawinąć, zawiązać nicią kucharską. Resztę tłuszczu roztopić na patelni, przysmażyć gołąbki ze wszystkich stron, następnie wlać wywar z mięsa i trochę wina. Gotować około 30-40 minut pod przykryciem, następnie gołąbki wyjąć i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Do sosu dodaćśmietanę i zasmażkę, doprawić solą i pieprzem, podawać do gołąbków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sirheron 18.09.2010 17:01
pyszneości
Jaheira11 18.09.2010 11:31
uwielbiam gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak