Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina z krewetkami - danie po chińsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości dowolna ilość
krewetki małe dowolna ilość
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
pędy bambusa do smaku
grzyby mun do smaku
pieczarki kilka sztuk
groszek do smaku
papryczka chili 1 szt
marchewka 1 szt
sos sojowy do smaku
ryż (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina z krewetkami - danie po chińsku

Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w paseczki, przyprawić solą i pieprzem do smaku- dosyć krótkie. Krewetki odmrozić. Cebulę obrać i pokroić w paseczki. Rozgrzać patelnię wok z dodatkiem oleju, przysmażyć na niej wieprzowinę, a po kilku minutach dodać do niej cebulę. Papryki obrać i pozbawić ziarenek, pokroić w drobne kawałki(papryczkę chili pokroić bardzo drobno!). Grzyby munk zalać wrzącą wodą(aby nie były twarde) , a następnie pokroić je w cienkie paseczki. Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w talarki. Do przysmażonego mięsa dodać papryki, groszek, grzyby, marchewkę. Wszystko ze sobą przesmażyć, aż warzywa będą miękkie,a następnie dodać ugotowane w osolonej wodzie krewetki. Następnie wszsytko przyprawić sosem sojowym i chwilę podgotować. Przygotowane danie delikatnie zaciągnąć, np. mąką wymieszaną z odrobiną wody. Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariola21 11.02.2011 21:18
Zapomniałam dopisać, ze użyłam także zielonej papryki- którą pokroiłam w zgrabne paseczki i świeżego brokuła (przed dodaniem go do woka podgotował go na półmiękko,półtwardo w osolonej wodzie)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak