Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 5 kg
cukier 4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 op
chrzan świeży 3 szt
liście orzecha
czosnek 12 ząbków
sól 30 dkg
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Słoiki dokładnie wymyć i wyparzyć. Sprawdzić czy się dokręcają. Ogórki dokładnie umyć. Liście orzecha, chrzan dokładnie umyć i pozostawić by obciekły. Chrzan pokroić w słupki niewielkie. Liście orzecha włożyć do słoika a następnie powkładać ogórki jeden obok drugiego ściśle. Pododawać ząbki czosnku, chrzan i przyprawy. Wodę zagotować z solą, cukrem i liśćmi laurowymi. Pozostawić by przestygła. Zalać ogórki tak by były całe pokryte wodą z solą. Słoiki dokładnie pozakręcać i odstawić np. na parapet na 2-3 dni. Jeśli nic się nie dzieje i się nie wylewa słoiki przenieść do piwnicy w ciemne i chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 08.12.2011 18:47
tez robie ; )
Neetka90 08.12.2011 18:47
tez robie ; )
Neetka90 08.12.2011 18:47
tez robie ; )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak