Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ukraińska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udko kurczaka 1 szt.
wieprzowina 30 dag
boczek wędzony 20 dag
ziemniaki 4 szt.
kapusta 1/2 szt.
fasolka czerwona 1 puszka
włoszczyzna 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek ząbki 2 szt.
koncentrat pomidorowy 1 szt.
pietruszka zielona 3 łyżki
śmietana 18-procentowa 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ukraińska

Włoszczyznę pokroić w słomkę. Mięso umyć. Włożyć do dużego garnka mięso, włoszczyznę, fasolę, ziemniaki (fasolę zamoczyć na noc przed gotowaniem). Gotować na średnim ogniu, aż fasola i ziemniaki zrobią się miękkie. Zmniejszyć ogień. Pokroić cebulę w dużą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek pokrojony w małą kosteczkę, kiedy z boczku wytopi się cały tłuszcz, dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż cebula zrobi się złocista, dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Zrumienić. Dodać koncentrat pomidorowy. Podsmażyć, wyciągnąć trochę ugotowanych ziemniaków z garnka i wrzucić na patelnię, zgnieść widelcem, zamieszać i jeszcze trochę podusić. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany i podusić jeszcze 2 min. Pod koniec dodać zgnieciony czosnek (2-3 ząbki). Wyłączyć ogień, wrzucić do garnka posiekaną kapustę, jak zrobi się miękka, wylać "zasmażkę" z patelni do garnka, dodać 2 kostki rosołowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 25-30 min. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak