Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące, złociste frytki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej do smażenia 1/2 l
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące, złociste frytki

Ziemniaki obrać i pokroić najpierw na plasterki a potem w słupki. Frytki powinny mieć ok. 1 cm szerokości.
Wrzucić do koszyka i zanurzyć w rozgrzanym oleju (można też na patelni, nie tylko we frytkownicy).
Olej powinien być rozgrzany do 170-175°C smażyć 3 minut, a potem zwiększyć do 190°C i smażyć aż będą złociste.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 14.08.2011 18:25
uwielbiam
Zoso 07.06.2011 20:56
kocham frytki
MAR3STA 13.02.2011 20:22
pycha fryteczki;)
mirosława4 11.02.2011 20:34
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak