Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami
Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć i rozrobić z malą iloscią mleka i cukru. Resztę mleka i 120g masla podgrzać, w jednym naczyniu. Do mąki dodać jajko, rozczyn i pozostałe składniki ciasta (cukier, sól). Wlać ciepłe mleko z masłem. Wyrobić ciasto. Po wyrośnieciu wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt 30x50cm. Posmarować cały nadzieniem jabłkowym. Zwinąć w rulon. Podzielić na równe kawałki ok. 16 (u mnie 8 większych) i każdy z nich krótko umoczyć w stopionym maśle a potem w cukrze (ja maczałam tylko w maśle). Ukladać na okragłej blaszce zaczynajac od środka. Tak aby powstał bukiet :) Nie muszą być ciasno poukładane, w trakcie pieczenia ew. luki wypełnią się. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ak ktoś chce. Przez maczanie w maśle, każda z rozetek daje sie łatwo oddzielić od przylegającej do niej koleżanki;)