Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 35 g
mąka 450 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 łyżka
mleko 200 ml
jajko 1 szt.
masło 120 g
jabłka 3 szt.
cukier 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, podsmażyć z cukrem.
Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć i rozrobić z malą iloscią mleka i cukru. Resztę mleka i 120g masla podgrzać, w jednym naczyniu. Do mąki dodać jajko, rozczyn i pozostałe składniki ciasta (cukier, sól). Wlać ciepłe mleko z masłem. Wyrobić ciasto. Po wyrośnieciu wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt 30x50cm. Posmarować cały nadzieniem jabłkowym. Zwinąć w rulon. Podzielić na równe kawałki ok. 16 (u mnie 8 większych) i każdy z nich krótko umoczyć w stopionym maśle a potem w cukrze (ja maczałam tylko w maśle). Ukladać na okragłej blaszce zaczynajac od środka. Tak aby powstał bukiet :) Nie muszą być ciasno poukładane, w trakcie pieczenia ew. luki wypełnią się. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ak ktoś chce. Przez maczanie w maśle, każda z rozetek daje sie łatwo oddzielić od przylegającej do niej koleżanki;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 14.02.2011 21:20
piekne!
Misiek1 12.02.2011 12:57
pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak