Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 1 kg
włoszczyzna 1 szt.
rosół 2,5 l
cebula 1 szt.
kostka rosołowa 1 szt.
mąka 2 łyżki
masło 3 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
imbir 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki

Flaki przełożyć do miski, zalać zimną wodą , dokładnie porozdzielać, przepłukać na sicie. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut. Odlać wodę.
Ponownie zalać świeżą porcją wrzącej wody i gotować 15 minut, odlać wodę i przelać nową, wrzącą wodą na sicie.
Teraz zalewamy gorącym rosołem lub wrzącą woda i gotujemy na małym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny. Wyparowany rosół stale uzupełniamy wrzątkiem.
Flaczki dobrze ugotowane powinny być tak miękkie, żeby można je było w palcach rozetrzeć.
W osobnym naczyniu w małej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki masła gotujemy włoszczyznę.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy razem z wywarem do flaczków.
Cebulę drobno siekamy w kostkę i z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła przyrządzamy jasną zasmażkę: na maśle dusimy cebulę na złoty kolor, zasypujemy mąką i rozprowadzamy rosołem z flaczków, żeby nie powstały grudki.
Następnie wlewamy do garnka z flaczkami.
Dodajemy wszystkie przyprawy (dopiero teraz solimy) - majeranek przed wrzuceniem do garnka rozcieramy w dłoniach.
I gotujemy na małym ogniu 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 02.11.2011 17:10
dobre
pacpaw 15.04.2011 21:05
przymierzam się już od kilku miesięcy do flaczków. w końcu zrobię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak