Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łzy konika polnego

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki rózy ogrodowe 1 łyżka
mielona mieta 1 łyzka
szczypta cynamonu 1 1
gałka muszkatołowa 1 szczypta
Goździki całe Prymat 1 szczypta
imbir 1 szczypta
cukier 1 szklanka
wódka 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Łzy konika polnego

Przyprawy wymieszać razem, wsypać do garnka, zalać
szklanką wody i gotować na małym ogniu ok 15-20 min.
Następnie do wywaru dodać szklankę miodu, szklankę
cukru, wódkę i podgrzać ale nie gotować.Po odstawieniu
z ognia gdy napój ostygnie zlać do szklanego naczynia
na kilka dni.Później ostrożnie, aby nie zmącić płynu
zlać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu przez
2 tygodnie.Nalewka czym starsza tym smaczniejsza.
Przepis ten pochodzi z kuchni wileńskiej.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 11.02.2011 15:54
Suuuper!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak