Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z czekoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0/5 kg
żółtko jajek 3 szt
cukier 3 łyżki
drożdże 3 dag
masło 1 łyżka
sól szczypta
masa czekoladowa 1 opak.
cukier puder 1 szklanka
czekolada gorzka 50 g
woda 1/2 (wrząca)
olejek waniliowy 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z czekoladą

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i rozprowadzić letnim mlekiem. Dodać tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, olejek waniliowy i resztę mleka. Mieszać wszystko i dobrze wyrobić. Gdy składniki się połączą, dodać letnie stopione masło. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykryć je i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robić kulki z ciasta. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu szprycować masą czekoladową i polukrować lukrem zrobionym z 1 szkl. cukru pudru i 1/2 szklanki gorącej wody (do cukru dolewa się gorącą wodę cały czas ucierając, gdy gęstnieje posmarować pączki), udekorować wiórkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 21.03.2011 21:40
mniam, mniam
Iwona56 13.02.2011 10:48
aż się chce pączków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak