Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cappuccino z kremem kawowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt.
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
kakao 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 szt.
mleko 1 szklanka
cukier 6 łyżek
masło 250 g 1/2 szt.
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
bita śmietana 1 szklanka
czekolada mleczna 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cappuccino z kremem kawowym

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywo ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z olejem. Białka połączyć z żółtkami. Obie mąki, kakao i proszek partiami przesiewać do masy, delikatnie mieszając łyżką ( nie używać miksera!) Połączyć składniki i wylać do natłuszczonej foremki. ( u mnie foremka 21 x17) można też zastąpić tortownicą 26cm )Piec około 23 minut w 180 *C. Ostudzić.
1/3 szklanki mleka wymieszać z cukrem i budyniem, resztę mleka zagotować z kawą. Do gotującego się mleka wlać miksturę budyniową, gotować kilka minut dłużej, cały czas mieszając.Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, w między czasie dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Ciasto przełożyć kremem. Wierzch posmarować bitą śmietaną, udekorować startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 16.08.2011 20:54
mniam, mniam
Haneczka1 11.02.2011 15:33
smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak