Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszkowe koperciki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
jajko 2 szt
majeranek 1/2 szkl
cukier wanilinowy 1 szt
drożdże 5 dag
gruszki 3-4 szt
skórka pomarańczowa w cukrze 2 łyżki
cukier 3 łyżki
masło stopione 10 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: gruszkowe koperciki

Mleko lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę mąki i cukru, rozmieszać w tym drożdże i zostawić aby wyrosły.
W misce przesiać mąkę, dodać cukier, jajka i drożdże już wyrośnięte, a na konie wyrabiania stopione masło, wyrobić do uzyskania błyszczącego ciasta i odstawić do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość wałkować dość cienko i kroić na kwadraty. Na każdy nakładać masę gruszkową zrobioną w następujący sposób:
gruszki obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnuszka, dodać cukier i udusić do miękkości, (można zmiksować blenderem, jeżeli ktoś woli), dodać skórkę pomarańczową i ostudzić.
Po nałożeniu masy złożyć rogi kwadratu te na przeciw siebie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, poczekać 15-20 minut i piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.06.2012 15:41
ekstra
Margo1 29.06.2012 15:41
ekstra
jolaxa 22.06.2011 20:55
super
jolajka 12.02.2011 10:51
zgadzam się,
pacpaw 12.02.2011 09:12
dlatego powinna być możliwość edycji własnych przepisów - tez mam kilka takich błędów...
jolajka 11.02.2011 14:37
przepraszam, ale wkradł się karygodny błąd, oczywiście chodzi o mleko a nie o majeranek. Tak to jest jak się nie patrzy w czasie pisania!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak