Sposób przygotowania

Jak nie wiecie, jaką podać sałatkę do obiadu, polecam taką oto urozmaiconą wersję zwykłej sałaty z sosem winegrett. Szybko, prosto i smacznie
. Nikt nie będzie kręcił nosem bo.. kto nie lubi prażonego słoneczniku :D

Przygotowujemy sos w kubku, słoiku bądź miseczce: najpierw wlewamy ocet i przyprawy - mieszamy do ich rozpuszczenia, dolewamy oliwy i znowy mieszamy. Prócz soli i pieprzu można dorzucić inne przyprawy - znajdziecie je w przepisach na sosy winegrette.

Sałatę płuczemy, odsączamy i rwiemy na części. Lodową możemy pokroić.

Podsmażamy słonecznik na suchej patelni - na duzym ogniu. Po kilku chwilach musimy przemieszać aby ziarna
były rumiane z dwóch stron
.

Sałatę polewamy sosem przed samym podaniem i lekko mieszamy podnosząc liście. Posypujemy słonecznikiem - najlepiej gdy mamy porcje na talerzu :)

Moim ulubionym połączeniem jest sałata lodowa (zawsze słodkawa, nie gorzka), ocet balsamico - ostry lub jabłkowy - delikatny, olej rzepakowy lub słonecznikowy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !