Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki ulepki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko w proszku 200 gram
mleko 40 ml
woda 1 i 1/2 szklanki
cukier 1 i 1/2 szklanki
olej do smażenia
likier pomarańczowy 50 ml
orzechy laskowe 50 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki ulepki

Z wody i cukru robimy syrop i po ostudzeniu dodajemy likier, mieszamy. Mleko w proszku łączymy z orzechami i mlekiem, wyrabiamy tak długo, aż powstanie miękkie ciasto. Szybkimi ruchami, wnętrzem dłoni robimy małe kulki i smażymy na oleju na średnim ogniu na złoty kolor. Odsączone z tłuszczu zatapiamy w syropie. Odstawiamy na min. 1h. w chłodne miejsce. W upalne dni podajemy w salaterkach niezbyt dużych i z wodą z lodem do popicia. W dni chłodniejsze z mocną kawą lub herbatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 17.04.2011 21:24
bardzo dobre
Danuta8 14.02.2011 09:19
fajne
gacopierz23 12.02.2011 20:40
ciekawe
Tahitha 11.02.2011 13:41
może być całkiem smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak