Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek brata z kiełbasą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas na żurek 2 szklanki
cebula 1 szt.
kiełbasa 40 dag
czosnek ząbki 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 3 szt.
majeranek 1 łyżka
włoszczyzna 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek brata z kiełbasą

W garnku zagotować 2 litry wody. Włoszczyznę oraz cebulę oczyścić. Do wrzątku włożyć włoszcyznę, kiełbasę, liść laurowy, ząbek czosnku i cebulę. Gotować na małym ogniu (by kiełbasa nie popękała) do chwili, aż włoszczyzna będzie miękka. Wyjąć kiełbasę i włoszczyznę (można ją zużyć do sałatki). Wlać żur lub rozprowadzony w niewielkiej ilości zimnej wody biały barszcz. Zagotować, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą oraz pieprzem, posypać majerankiem. Podawać z pokrojoną kiełbasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kekerboom 13.07.2012 13:54
moj ulubiony
SmacznaPyza 15.03.2011 11:53
lubię wszelkie odmiany żurku, byle był dobrze kwaskowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak