Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mufiny z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
curry 2 łyżeczki
ziemniak 1 szt
marchewka 1 szt
masło 2 łyżki
żółtko jajek
śmietana 50 g
woda 100 ml
olej słonecznikowy 1 łyżka
sól
pieprz
cheddar 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mufiny z warzywami

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, curry, solą i pieprzem i przesiać do salaterki.
Ziemniak i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Razem z serem dodać do mąki i dobrze wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie.
Masło roztopić i nieco ostudzić. Wymieszać z żółtkiem, śmietaną oraz wodą, wlać do zagłębienia w mace i wymieszać ciasto drewnianą łyżką.
Formę na 12 foremek wysmarować olejem. Wypełnić do połowy wysokości ciastem. Piec około 25 minut na złotobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do temp 180stC. Wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę. Ciastka wyłożyć do ostudzenia na deseczkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak