Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z łososia z cebulą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż basmati 60 g
woda 120 ml
sól
dymka młoda 2 szt
mango
olej 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
wywar z ryby (gotowy) 150 ml
sos sojowy 1 łyżeczka
śmietana kremówka 3 łyżki
wytrawna Sherry 1 łyżka
skórka cytrynowa starta
łosoś filet 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z łososia z cebulą

Ryż zagotować w osolonej wodzie. Ogień zmniejszyć, ryż gotować jeszcze 12-15 minut. Odcedzić, dobrze osączyć na sitku, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Filety pokroić na kawałki wielkości 2 cm, usunąć ewentualnie ości. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki. Mango obrać, usunąć pestkę, miąższ zmiksować.
Olej rozgrzać, podsmażyć na nim łososia, kilka minut ze wszystkich stron. Dodać czosnek. Całość oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać, zdjąć z patelni.
Tłuszcz ze smażenia podlać wywarem z ryby, sosem sojowym, śmietaną i sherry. Krótko zagotować, dodać zmiksowane mango. Dokładnie wymieszać, zagotować. Do sosu włożyć rybę z dymką. Ryż posypać odrobiną otartej skórki cytrynowej. Podawać z łososiem bezpośrednio po przyrządzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak