Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w cieście francuskim

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt.
ciasto francuskie 1 szt.
ser żółty 2 plastry
masło 2 łyżeczki
jajko 1 szt.
zioła 2 łyżeczki
sól 2 szczypta
pieprz 2 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pieczarki usmażone 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w cieście francuskim

Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki żeby się nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.
Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, kieszonki smarujemy masłem, wykładamy podsmażone pieczarki, wierzch przykrywamy plastrem sera.
Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 21.06.2012 15:27
mniam
bami 18.07.2011 14:04
Pyszne rzeczy się tu dzieją :)
pawel6 11.02.2011 13:05
nabrałem apetytu na takiego kurczaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak