Sposób przygotowania

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na drobniejsze części i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę pokroić na półplasterki, czosnek i seler naciowy - na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek, seler, marchew i kukurydzę. Posypać solą i czarnym pieprzem. Podsmażyć. Dodać zmielone mięso. Przykryć pokrywą i dusić przez około 10 minut. Dodać pastę paprykową oraz pomidory z puszki. Całość wymieszać, ponownie przykryć i dusić przez kolejne 10 minut. Przyprawić do smaku bazylią, majerankiem i jeśli trzeba – solą oraz pieprzem czarnym mielonym.

Przygotować beszamel serowy: w rondlu rozpuścić masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając, aby się nie zrumieniło. Dodać mleko, sól i pieprz ziołowy. Gotować na małym ogniu (cały czas mieszając), aż powstanie gęsty sos. Na samym końcu wymieszać z mozzarellą startą na tarce.

W żaroodpornym naczyniu do zapiekania układać warstwami: gorący beszamel, płaty makaronu i sos mięsno-warzywny, aż do wyczerpania składników – u mnie ostatnią warstwa był beszamel.

Piec przez około godzinę w temperaturze 180°C (przez pierwsze 40 minut przykryć wierzch folią aluminiową, aby się za bardzo nie spiekł).

Komentarze

  • 1
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    na pewno bardzo smaczna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Oj zjadłoby się tak wspaniałej zapiekanki:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Zawiera wszystko co lubię - super!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Apetyczna zapiekanka:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    melonik

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !