Sposób przygotowania

Do przesianej maki dodac jajo,plaska lyzeczke soli i odpowiednia ilosc wody,aby powstala jednolita masa ( kluski kladzione).Ciasto dobrze wyrobic lyzka lub trzepaczka.W szerokim rondlu zagotowac wode lekko osolona.Chcac otrzymac galuszki \"strzapate\",ciasto powinno byc bardziej geste niz na kluski kladzione i gdy bedzie dobrze wyrobione nalezy uformowac z niego waleczek,po czym skubac male kluseczki i natychmiast wrzucac na goraca wode.Do galuszek \"strzapatych\"mozna dodac jedna lyzke masla.Po ugotowaniu wyjmowac lyzka cedzakowa.Podawac na goraco do potraw z miesa duszonego

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Ciekawe...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !