Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójkolorowa rolada biszkoptowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 4 szt.
cukru pudru 14 dag
mąki pszennej 8 dag
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
soli szczypta
cytryny 1 szt.
śmietany 36% 250 ml
mleko 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
konfitury z mrożonych owoców 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Trójkolorowa rolada biszkoptowa

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać kolejno 8 dag cukru pudru, żółtka, sok z cytryny i na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę, pokrytą wcześniej papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170°C na około 15-20 minut.

Ciasto biszkoptowe natychmiast po wyjęciu z piecyka przełożyć na zwilżoną lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon.

Żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Odstawić, aby ostygła i napęczniała. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem pudrem. Dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać.

Ubitą śmietanę od razu rozsmarować na ostudzonym, rozwiniętym cieście biszkoptowym. Następnie ułożyć pasek konfitury z mrożonych owoców (przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/104451/konfitura-z-mrozonych-owocow.html). Zrolować i udekorować bitą śmietaną i kulkami konfiturowymi. Schłodzić w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EDYTKA 13.03.2013 13:19
super. przepyszne takie rolady. uwielbiam/
IlonaAlbertos 06.08.2011 23:40
Uwielbiam takie ciasta.
PaniMISIOWA 17.04.2011 09:52
mniam!
PaniMISIOWA 17.04.2011 09:52
mniam!
cichor 18.02.2011 14:12
przepysznie wygląda
Gosia40 18.02.2011 10:05
Rewelacja!
Jolanta_P-S 13.02.2011 15:29
Uwielbiam bitą śmietanę w cieście, kolorowe pyszności:)
aguus 13.02.2011 12:59
Z bitą śmietaną... Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak