Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać kolejno 8 dag cukru pudru, żółtka, sok z cytryny i na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę, pokrytą wcześniej papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170°C na około 15-20 minut.

Ciasto biszkoptowe natychmiast po wyjęciu z piecyka przełożyć na zwilżoną lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon.

Żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Odstawić, aby ostygła i napęczniała. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem pudrem. Dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać.

Ubitą śmietanę od razu rozsmarować na ostudzonym, rozwiniętym cieście biszkoptowym. Następnie ułożyć pasek konfitury z mrożonych owoców (przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/104451/konfitura-z-mrozonych-owocow.html). Zrolować i udekorować bitą śmietaną i kulkami konfiturowymi. Schłodzić w lodówce.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Z bitą śmietaną... Pyszności!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Uwielbiam bitą śmietanę w cieście, kolorowe pyszności:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Rewelacja!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    cichor

    przepysznie wygląda
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    mniam!
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    mniam!
  • 3
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam takie ciasta.
  • 0
    original
    Opublikowano

    EDYTKA

    super. przepyszne takie rolady. uwielbiam/

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !